Högtider

Helens enkla vaniljsås

Helens enkla vaniljsås

1 st vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker 1 ägg 1 msk strösocker 2 dl vispgrädde Gör en skåra längs vaniljstången och skrapa ur kornen, blanda dom med ägg, socker och vispa allt poröst. Vispa grädden och blanda väl med äggsmeten Låt stå kallt en stund […]

Helens Cornflakesgodis

Helens Cornflakesgodis

Gott och enkelt godis 100 g Smör 1 Dl Strösocker 4 msk sirap 1 msk Vaniljsocker 2½ msk kakao 4 Dl cornflakes Alla ingredienser kokas 2 minuter. Blanda ner cornflakes, lägg i små formar och lägg sedan in i kylskåp. Klart! Recept : Helen Töreboda

Whiskeylikör

Whiskeylikör

Ingredienser 400 g sötad kondenserad mjölk 2 tsk neskaffe 3 msk Dansukker Florsocker 1 tsk Dansukker Vaniljsocker 3 dl vispgrädde 35 cl whiskey Den här likören är en färskvara och bör drickas upp inom en vecka. Är perfekt till en kopp kaffe efter maten istället […]

Crème Brûlée Martini

Crème Brûlée Martini

4-6 glas Ingredienser 3-4 dl istärningar 10 cl Absolut Vanilj 12 cl Amaretto 4 cl Cointreau 4 cl Dansukker Ljus Sirap 8 cl grädde Blanda is, Absolut Vanilj, Amaretto, Cointreau, sirap och grädde i en mixer och kör tills isen är krossad. Häll upp i […]

Jordgubbstequila

Jordgubbstequila

4 glas Ingredienser 1/2 liter (250 g) jordgubbar 3/4 dl Dansukker Finkornigt Strösocker 1 1/2 dl tequila Blanda samtliga ingredienser i en mixer och kör tills det är slätt. Häll upp i fyra glas. Garnera eventuellt med en jordgubbe. Receptet är framtaget av

Aniskola

Aniskola

cirka 40 stycken Ingredienser 2 dl vispgrädde 2 msk hel anis 1 1/2 dl Dansukker Ljus Sirap 1/2 dl Dansukker Glykossirap 2 dl Dansukker Rörsocker Strö Häll grädden och anisen i en kastrull och sjud under lock i 10 minuter. Sila bort anisfröna. Tillsätt all […]

Brända mandlar

Brända mandlar

15 minuter Tomtens och alla barns favoritjulgodis. Ingredienser 250 g mandlar (oskalade) 250 g (2 3/4 dl) Dansukker Strösocker 3/4 dl vatten Lägg mandlar, strösocker och vatten i en kastrull och sätt på hög värme tills vattnet kokar och massan börjar bubbla. Rör ofta med […]

Brända mandlar med smak av apelsin och pepparkaka

Brända mandlar med smak av apelsin och pepparkaka

En twist på en av julens mest älskade godsaker. Ingredienser 250 g mandlar (oskalade) 250 g (2 3/4 dl) Dansukker Strösocker 3/4 dl vatten Smaksättning skal av 1 apelsin, gärna obesprutad 1/2 msk malen kanel 1 tsk malen kardemumma 1/2 tsk malen ingefära Lägg mandlar, […]

Brända mandlar med smak av lakrits och salt

Brända mandlar med smak av lakrits och salt

Läckra sötsalta godsaker, lika dekorativa som de är goda. Ingredienser 200 g sötmandlar 1 dl Dansukker Florsocker 1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker 1 msk vatten flingsalt Lägg sötmandlar, florsocker och muscovadorörsocker och vatten i en kastrull. Sätt värmen på högsta och blanda ordentligt. Sänk värmen […]

Bärtryffel

Bärtryffel

cirka 30 stycken Ingredienser 300 g mörk choklad i små bitar 100 g bär, t ex svarta vinbär, hjortron eller hallon 1/2 dl Dansukker Muscovadosirap 1/2 dl vispgrädde 50 g smör Garnering kakao rostade nötter, hackade Lägg chokladen i en skål. Koka upp bär med […]

Choklad och hallonbollar

Choklad och hallonbollar

Ingredienser 180 g rumstempererat smör 2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker 2 tsk Dansukker Vaniljsocker 3 msk kakao 50 g finhackad mörk choklad 7 dl havregryn 1 msk konjak eller äppeljuice 2 msk frystorkade hallon, krossade Garnering 100 g smält mörk choklad Rör smör och socker […]

Chokladkola med muscovadorörsocker

Chokladkola med muscovadorörsocker

cirka 40 stycken Chokladdoppade läckerheter, perfekta att ge bort. Ingredienser 100 g smör 1/2 dl kakao 2 dl vispgrädde 3 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker 1 dl Dansukker Ljus Ekologisk Sirap 2 tsk Dansukker Vaniljsocker 100 g mörk choklad till garnering Blanda alla ingredienser utom chokladen […]

Choklad och mintkola

Choklad och mintkola

cirka 35 stycken Ingredienser 1/2 dl Dansukker Strösocker 1 dl Dansukker Ljus Sirap, gärna ekologisk 1/2 dl Dansukker Glykossirap 3 dl vispgrädde 2 msk kakao 8 After Eight-plattor 1 krm ättiksyra 24% Blanda socker, de båda sirapsvarianterna, grädde och kakao i en gryta och koka […]

Chokladtryffel med stjärnanis

Chokladtryffel med stjärnanis

50 stycken 30 minuter Ingredienser 200 g mjölkchoklad 250 g mörk choklad 2 dl vispgrädde 3 st stjärnanis 3 msk Dansukker Muscovadosirap Kakao Klä en form (20 x 20 cm) med bakplåtspapper. Hacka chokladen. Värm upp vispgrädden tillsammans med stjärnanisen så att den nästan kokar, ta […]

En liten godbit till kaffet

En liten godbit till kaffet

20-25 stycken Ingredienser 200 g vit choklad 1 dl vispgrädde 1 msk Dansukker Florsocker 1 msk Calvados Garnering kakpynt Smält choklad, grädde och florsocker på svag värme i en kastrull. Tag från värmen och låt svalna något innan calvadosen tillsätts. Vispa kraftigt tills det blir […]

Florentiner

Florentiner

cirka 35 stycken Ingredienser 2 1/2 dl Dansukker Strösocker 1 dl Dansukker Ljus Sirap 2 dl vispgrädde 40 g smör 1/2 dl hackade valnötter 1/2 dl hackade mandlar 1 dl torkade finhackade aprikoser Små pappersformar Smält socker och sirap i en kastrull. Tillsätt grädde och […]

Gammaldags julmarsipan

Gammaldags julmarsipan

Ingredienser 1 dl vispgrädde 1/2 dl vetemjöl 50 g mandel 300 g Dansukker Florsocker Koka upp grädde och mjöl under vispning. Låt svalna. Skålla, skala mandlarna och finmal dem. Rör ned dem i mjölblandningen. Arbeta in florsocker tills det blir en smidig smet. Använd marsipanen […]

Gelégodis

Gelégodis

cirka 40 stycken Ingredienser 5 dl hallon 3 dl vatten 1 dl Dansukker Glykossirap 1 1/4 dl Dansukker Strösocker 6 gelatinblad Dansukker Strösocker att doppa godiset i olja till formarna Lägg hallonen i en kastrull och häll på vattnet. Sjud under lock i 10 minuter. […]

Glöggtryffel

Glöggtryffel

20 stycken Ett utsökt sätt att leka med den klassiska smaken av glögg. Ingredienser 250 g mörk hackad choklad 1 dl vispgrädde 5 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker 25 g smör 2-3 msk glögg Hacka chokladen. Koka upp grädde och muscovadorörsocker i en kastrull. Ta kastrullen […]

Gräddkola

Gräddkola

cirka 45 stycken 45 minuter Ingredienser 100 g smör eller margarin 2 dl vispgrädde 3 1/2 dl Dansukker Strösocker 1 dl Dansukker Ljus Sirap 2 msk Dansukker Glykossirap Blanda samtliga ingredienser i en tjockbottnad gryta och koka tills smeten är 137 °C, eller gör ett kulprov. […]

Hårda karameller

Hårda karameller

cirka 60 stycken Ingredienser 3/4 dl Dansukker Florsocker 3 dl Dansukker Strösocker 1 1/2 dl vatten 1 dl Dansukker Glykossirap 1 krm pepparmintsolja eller annan smaksättning färg Sikta florsocker på en plåt. Olja ett bakplåtspapper eller godisformar lätt med olja. Rör ihop socker, vatten och […]

Julklubbor

Julklubbor

15 stycken Ingredienser 2 1/2 dl Dansukker Strösocker 1/2 dl vatten 1/2 dl Dansukker Glykossirap Blanda socker, vatten och sirap i en kastrull. Koka upp till ca 160 °C. Tillsätt valfri smak, färg och pynt. Lägg klubbpinnar på ett bakplåtspapper, häll försiktigt sockerlagen över pinnen. […]

Julknäck med valnötter

Julknäck med valnötter

Cirka en halv plåt Ingredienser 2 dl Dansukker Rörsocker Strö 1/2 dl Dansukker Glykossirap 200 g smör 2 msk vatten 2 dl valnötter, finhackade 100 g smält mörk choklad Lägg ett bakplåtspapper på en form eller plåt. Värm socker, glykossirap, smör och vatten försiktigt under […]

Kanderade äpplen

Kanderade äpplen

8 stycken Ingredienser 8 små, röda äpplen 8 blompinnar i trä eller glasspinne Lag 3 dl Dansukker Strösocker 1 1/2 dl vatten 2 msk Dansukker Glykossirap Avlägsna skaft och blomfästen från äpplena. Torka av dem noga och stick en blompinne genom varje äpple från blomfästet […]

Kokos och cashewbollar

Kokos och cashewbollar

cirka 30–40 stycken Ingredienser Fruktpuré 500 g valfria frysta bär 3 dl Dansukker Gelésocker Multi Bollar 250 g cashewnötter 4 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker 6 dl riven kokos Garnering riven kokos Till fruktpurén, blanda bär och socker i en gryta, låt koka 5 minuter, mixa, […]

Kokostryffel

Kokostryffel

cirka 35 stycken Ingredienser 100 g mörk choklad 4 msk grädde 150 g (ca 3 dl) Dansukker Florsocker 100 g (3 dl) kokosflingor vit choklad Smält den mörka chokladen över vattenbad. Tag bort chokladen från vattnet och rör i grädden. Tillsätt kokosflingorna. Arbeta därefter in […]

Lakritsknäck med mandel

Lakritsknäck med mandel

1 liten plåt Ingredienser 3 dl Dansukker Strösocker 1 dl Dansukker Ljus Sirap 2 dl vispgrädde 2 dl sötmandel, hackad 1 dl Turkisk peppar, krossad Koka upp socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Rör om då och då. Sänk värmen och låt småkoka […]

Likörpraliner

Likörpraliner

ca 15 stycken Ingredienser 150 g vit choklad 3/4 dl vispgrädde 4-5 msk Dansukker Florsocker 2 msk Cointreau 100 g vit choklad rivet skal av en obesprutad apelsin Hacka chokladen i små bitar och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen. […]

Mikroknäck

Mikroknäck

cirka 30 stycken Ingredienser 1/2 dl vispgrädde 1 dl Dansukker Strösocker 3/4 dl Dansukker Ljus Sirap 1/4 dl Dansukker Glykossirap Blanda vispgrädde, strösocker, ljus sirap och glykossirap i en mikrosäker glasskål och koka i 7-8 minuter på 6-700 w. Skeda upp i pappersformar. Dubbla ej […]

Muscovadotryffel

Muscovadotryffel

cirka 25 stycken Ingredienser 200 g mörk choklad 1 dl vispgrädde 3 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker 2 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker 25 g smör Garnering 75 g smält mörk choklad Dansukker Rörsocker Strö Hacka chokladen. Koka upp grädde och muscovadorörsocker, ta av från plattan. Lägg […]

Nötchokladkola

Nötchokladkola

cirka 40 stycken Seg och mjuk kola med ditt val av nötter. Ingredienser 100 g smör 1 1/2 dl vispgrädde 1 3/4 dl Dansukker Strösocker 1 1/2 dl Dansukker Ljus Ekologisk Sirap 125 g mörk choklad, hackad 1 nypa salt 1 1/2 dl hela hasselnötter […]

Pistagebollar med rosenvatten

Pistagebollar med rosenvatten

cirka 25 stycken Ingredienser 100 g skalade pistagenötter + lite extra till dekoration 90 g smör, rumstempererat 1 dl Dansukker Florsocker 2 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker 1 tsk Dansukker Vaniljsocker finrivet skal från en citron, gärna obesprutad 3 dl riven sockerkaka 1–2 msk rosenvatten Skala […]

Rombollar

Rombollar

50 stycken Ingredienser 150 g smör 150 g choklad 3 ägg 1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker 1 tsk Dansukker Vaniljsocker 1/2 tsk flingsalt 2 dl vetemjöl 2 msk mörk rom (kan ersättas med 2 msk Dansukker Muscovadosirap) Dansukker Rörsocker Strö att rulla bollarna i Sätt […]

Sesamknäck

Sesamknäck

cirka 30 stycken Ingredienser 1 dl vispgrädde 1 dl Dansukker Ljus Sirap 1 1/4 dl Dansukker Rörsocker Strö 1 msk Dansukker Vaniljsocker 1 dl sesamfrön Börja med att rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Ställ åt sidan. Blanda allt utom sesamfröna i en stor mikrosäker […]

Spiralkakor på pinne

Spiralkakor på pinne

cirka 35 stycken Ingredienser 175 g rumsvarmt smör eller margarin 2 1/2 dl Dansukker Strösocker 1 ägg 1/2 tsk bakpulver 4 3/4 dl vetemjöl Grön och röd hushållsfärg Papp- eller träpinnar Rör matfett och socker lätt och luftigt. Tillsätt ägget. Blanda bakpulver och mjöl och […]

Sura hallonremmar

Sura hallonremmar

cirka 20 stycken Ingredienser 200 g hallon, frysta 10 gelatinblad 1 1/2 dl Dansukker Strösocker 1/2 dl Dansukker Vit Sirap 1 1/2 dl vatten 1/2 tsk citronsyra Garnering 1 1/2 dl Dansukker Strösocker 1 krm citronsyra Skal från 1 lime, gärna obesprutad Klä en plåt […]

Tjong gräddkola

Tjong gräddkola

cirka 50 stycken 1 timme Ingredienser 2 dl vispgrädde 2 dl Dansukker Ljus Sirap 3 dl Dansukker Strösocker 1/2 dl Dansukker Glykossirap 2 msk smör eller margarin 1/2 tsk ättika Blanda allt utom smör och ättika i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp. Koka kolan tills […]

Vit chokladtryffel med jordgubbe och kardemumma

Vit chokladtryffel med jordgubbe och kardemumma

cirka 25 stycken Ingredienser 200 g vit choklad 1 dl vispgrädde 1/2 dl jordgubbspuré 2 tsk mortlad kardemumma 2 msk Dansukker Ljus Ekologisk Sirap Garnering 100 g smält vit choklad frystorkade jordgubbar krossad kardemumma Hacka chokladen och ställ åt sidan. Koka upp grädde, jordgubbspuré, kardemumma […]

Champagnesorbet

Champagnesorbet

10 portioner Ingredienser Sorbet 2 gelatinblad 2 1/2 dl Dansukker Florsocker 1 1/2 dl vatten 5 dl mousserande vin Hallonsås 1 dl hallon, frysta 2 dl Dansukker Florsocker 100 g vit choklad, hackad Sorbet Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Lös upp florsockret i vattnet och […]

Julglass

Julglass

Ingredienser 4 äggulor 1 dl Dansukker Strösocker 2 dl lätt creme fraiche 1/2 dl Dansukker Glykossirap 1 tsk mald kanel 1/2 tsk finmald kardemumma 1 krm kryddnejlikor Vispa samman äggulor och socker. Tillsätt creme fraiche, glykossirap och kryddor. Sila genom finmaskig sil. Kör blandningen i […]

Apelsinclafouti

Apelsinclafouti

6-8 portioner Ingredienser 125 g mandelmjöl 1/2 dl vetemjöl 1/2 krm salt 1 1/2 dl Dansukker Strösocker 4 ägg 4 äggulor 3 dl vispgrädde 1-2 apelsiner Garnering Dansukker Florsocker Blanda mandel- och vetemjöl samt salt i en skål. Tillsätt socker, ägg, äggulor och grädde och […]

Apelsinsoppa

Apelsinsoppa

4 portioner Ingredienser 2 + 2 apelsiner 4 dl vatten 3/4 dl Dansukker Gelésocker Multi 1/2 dl russin, kan uteslutas Pressa saften ur två av apelsinerna och häll i en kastrull. Tillsätt vattnet och gelésockret och koka i en halv minut. Tillsätt russinen. Skär ut […]

Chokladfondant

Chokladfondant

10 portioner Ingredienser 10 stycken ugnsfasta portionsformar av crème brulée-typ 200 g smör 300 g mörk choklad 4 ägg 4 äggulor 1 dl Dansukker Finkornigt Strösocker 2 msk Dansukker Vaniljsocker 4 msk vetemjöl 1 tsk mald ingefära Smör + strösocker till formarna Tranbär eller annat […]

Chokladkräm med mintig marängtopp

Chokladkräm med mintig marängtopp

6 små portioner Lyxig dessert med frasigt lock och en touch av After Eight. Ingredienser 75 g mörk choklad, hackad 2 dl vispgrädde 3 msk Dansukker Gelésocker Multi 1 msk Dansukker Muscovadosirap 1 tsk Dansukker Vaniljsocker Maräng 3 äggvitor 2 dl Dansukker Strösocker 1/2 dl […]

Chokladmousse med björnbärskompott

Chokladmousse med björnbärskompott

8 portioner Ingredienser Björnbärskompott 250 g björnbär 1 dl Dansukker Gelésocker Multi Chokladmousse 100 g mörk choklad, 70 % 2 msk Dansukker Florsocker 3 msk Dansukker Muscovadosirap 1 tsk Dansukker Vaniljsocker 1 äggula 2 dl vispgrädde Till björnbärskompotten, blanda bär och socker i en gryta. […]

Crème Brûlée

Crème Brûlée

6 st små formar Ingredienser 6 st äggulor 1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker 5 dl vispgrädde 1 dl mjölk 1 st vaniljstång Dansukker Rörsocker Strö (att bränna av med) Sätt ugnen på 125 °C. Vispa samman äggulor och socker. Häll upp grädden och mjölken i […]