Glutenfria semlor

Glutenfria semlor

    Skapat av: Sofi Granlund | Total tid: 3 tim 30 min | Aktiv tid: 45 min

    Ingredienser

    ½ pkt (25 g) KronJäst för Söta Degar, färsk
    2,5 dl (250 g) mjölk, ca 30°C
    1 msk (10 g) fiberhusk
    0,5 dl (70 g) sirap, ljus
    ½ msk (5 g) kardemumma
    ½ tsk (3 g) salt
    100 g smör mjukt, lite löst
    1 st ägg
    8 dl (500 g) glutenfri mix
    Fyllning
    200 g Mandelmassa, utrört med ½ dl vatten (rör i lite i
    taget)
    3 dl (300 g) vispgrädde, vispas med 1 tsk (5 g) socker
    1-2 msk (11-22 g) florsocker, att pudra över semlorna

    Gör så här :

    Härliga små semlor med en ljuvlig smak av kardemumma. Om du inte hinner baka bullarna samma dag, så går det bra att baka bullarna tidigare och frysa in när bullarna har svalnat efter att gräddningen. När det ska bjudas på semlor är det bara att ta fram, tina och värma några minuter i ugnen, för att få den nybakade känslan. Samt fylla med mandelmassa & vispgrädde, naturligtvis!

    1  Lös jästen i mjölken som är ca 30°C tillsätt fiberhusken och låt stå i ca 10 min så den får svälla.

    2  Blanda alla ingredienser men spara lite av mjölet till slutet så inte smeten blir för hård.

    3  Mixa smeten några minuter så det kommer in luft i den och att den blir ordentligt blandad.

    4  Låt degen vila i ca 30 min i bunken övertäckt med duk eller plast i rumstemperatur.

    5  Dela degen i två delar och dela varje del i 10 st bitar och rulla runda.

    6 Låt jäsa på plåt med papper under duk eller plast i rumstemperatur i ca 90-120 min.

    7  Sätt ugnen på 250°C. Sätt in plåten i ugnen och grädda bullarna ca 10-12 min.

    8  Låt bullarna svalna. Skär av ett lock och fyll underdelen med mandelmassan & nyvispad vispgrädde. Lägg på locket och pudra med florsocker.

    Tips: Vill du inte ha mandelmassa i semlan? Fyll istället med vaniljkräm. Mycket gott!

     

    Recept och bild kommer från www.kronjast.se

     

    Rating: 5.0/5. From 1 vote.
    Please wait...